Grup de teatre Inestable del Vendrell 

Maria Rosa (1993)
L'obra

A l'any 1996 vam preparar l'obra Maria Rosa, d'Àngel Guimerà, un clàssic de tota la vida, i tal com ha escrit la nostra amiga Neus Oliveras, una gran coneixedora del poeta, "Una carretera, uns arbres i una casa pobríssima configuren el paisatge de Maria Rosa. L'aparent simplicitat és un dels atractius principals de l'obra. Tots els seus elements condueixen cap a la complexitat de la protagonista.

Efectivament, tota l'obra es vertebra en el personatge Maria Rosa. I si bé s'esbossen dos temes - el malestar dels obrers perquè no cobren les quinzenes i la problemàtica amorosa de la Maria Rosa -, ens adonem que aquest segon aspecte passa a primer pla. L'escena de la carta a l'Acte II, una escena bordada, ens ho explica clarament.

La protagonista es debat entre el record - fidelitat a l'Andreu i l'atracció que sent per en Marçal. La Maria Rosa és un personatge que al començament té l'aparença fràgil, com si parlés amb veu baixa, però després creix en escena, obté una nova dimensió i ens parla amb força des del més endins, amb un gran esqueixament interior. I al seu costat, fent contrast, l'altra dona de l'obra, la Tomasa. La cara i la creu. És un tràfec, no para mai, i pel que fa a l'estimar ho té ben clar. "Jo mai no li he dit aqueixes ximpleries al Quirze, i un dia que em va voler fer un petó, i això que ja érem casats, li vaig clavar un revés que va anar per terra".

Maria Rosa (1894) és un clàssic que encara sedueix. El personatge de Maria Rosa, la barreja d'elements còmics i dramàtics, el ritme, les paraules repetitives del personatge Gepa - actua com un jutge -, la introducció espaiada dels personatges a l'Acte I, la comunicació amb l'espectador a través dels aparts i el llenguatge de Guimerà fan que l'obra mantingui l'interès fins a l'últim moment, amb un desenllaç provocador, intens, simplement bell. 

Neus Oliveras.Repartiment


María Rosa Ester Miret
Tomasa Àngels Navarro
Marçal Hermini Caballero
Anna Ester Miret
Quirze Enric Batlle
Badori Gerard Toldrà
Gepa Joan Pàmies
Calau Pere Esteban
Xic Carles Guasch 

Equip tècnic


Diseny vestuari Núria Mitjans i Brico

Diseny escenografia Brico
Il.luminació Pep Vinyes
Confecció decorat Fustería Marcé - Gtiv
Perruquería i maquillatge María Rosa Andreu
Música Alfons Vigo
Atrezzo Montse Diu i Àngels Navarro
Direcció: Pep Vinyes.